top of page

Kundalini | wat is het eigenlijk?

Kundalini is een spiritueel concept in het hindoeïsme en in de yoga en verwijst naar een vorm van oerenergie of levenskracht waarvan wordt aangenomen dat deze zich aan de basis van de wervelkolom bevindt.

Volgens yogatradities zou het ontwaken en opstijgen van deze Kundalini-energie via de chakra's (energiecentra) van het lichaam leiden tot spirituele verlichting en hogere bewustzijnstoestanden. Het proces van Kundalini-ontwaken wordt beschreven als een diepgaande en intense transformerende ervaring. Deze ervaring biedt je een andere manier van kijken, waardoor het loslaten van diepgewortelde emotionele en psychologische blokkades teweeg kan brengen.


De specifieke mechanismen en effecten van het ontwaken van de Kundalini worden echter nog steeds niet helemaal begrepen vanuit wetenschappelijk perspectief.

Oorsprong en symboliek:


De term "Kundalini" komt van het Sanskrietwoord "kundala" dat "opgerold" of "rond" betekent. Het wordt vaak gesymboliseerd als een slapende slang, opgerold aan de basis van de wervelkolom. Er wordt aangenomen dat de Kundalini-energie een oorspronkelijke, kosmische levenskracht of shakti (vrouwelijke energie) is die bij de meeste mensen sluimerend aanwezig is.

De Chakra's:

De Kundalini bevindt zich onder de wortelchakra aan de basis van de wervelkolom. Wanneer de Kundalini opstijgt, wordt aangenomen dat deze ontwaakt en door de andere belangrijke chakra's gaat: het heiligbeen, de zonnevlecht, het hart, de keel, het derde oog en de kruin. Het openen en balanceren van deze chakra's is een belangrijk onderdeel is van het Kundalini-ontwakingsproces.


De kundalini-energie werkt door in alle aspecten van iemands leven: het lichamelijke, emotionele, mentale en het spirituele leven. Bij grote veranderingen in iemands leven zal het kundalini-energiesysteem doorgaans extra actief zijn en meehelpen de veranderingen te realiseren.


Ontwaken en effecten:


Het ontwaken van de Kundalini wordt vaak beschreven als een plotseling of geleidelijk proces dat kan leiden tot intense fysieke, emotionele en spirituele ervaringen.

Effecten zijn onder meer een verhoogd zintuiglijk bewustzijn, visioenen, gevoelens van extase, paranormale gaven en diepgaande persoonlijke transformatie. Het ontwaken van de Kundalini kan echter ook uitdagend en desoriënterend zijn, omdat het diepgewortelde energieën en emoties kan vrijmaken die voorheen onderdrukt werden.



Oefeningen


Specifieke lichaamsgerichte oefeningen zoals bij yoga, meditatie, ademwerk en mantra's zullen het ontwaken van de Kundalini helpen te vergemakkelijken.


Kundalini hoeft geen spontaan ontwaken of een uitbarsting van energie te zijn. Het kan zo geleidelijk gebeuren dat je niet merkt dat deze energie langzaam stijgt.

Fysiologie van Kundalini:


Vanuit fysiologisch perspectief wordt aangenomen dat Kundalini verband houdt met het parasympatische zenuwstelsel, dat de rust- en spijsverteringsfuncties van het lichaam regelt.


Spirituele en psychologische aspecten:


Het ontwaken van de Kundalini wordt vaak omschreven als een diepgaande mystieke ervaring die kan leiden tot visioenen, buitenlichamelijke ervaringen en gevoelens van eenheid met het goddelijke. Het wordt geassocieerd met een verhoogde intuïtie, paranormale vermogens en een dieper begrip van het zelf en de aard van het bewustzijn.


Het Kundalini-proces kan echter ook een uitdaging zijn, met de kans op psychologische of emotionele onrust en zelfs fysieke symptomen zoals hoofdpijn, trillingen en energiepieken.


Tip: Ga op zoek een ervaren Kundalini-gids of leraar, die jou helpt in het leren navigeren door het Kundalini-proces. Een niet goed geaarde begeleiding kan mogelijk veel onrust, disbalans en ontaarding veroorzaken. Wil je ervaren wat Kundalini voor jou kan betekenen, doe dan eens mee met onze volgende les Kundalini Ademwerk op 26 augustus. Warme groet, Larissa


Comments


bottom of page