Oefeningen: Het herkennen van de "nee" die je niet zegt.
- Larissa Gies
- 2 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen

Hey, leuk dat je er (weer) bent. In de vorige blog schreef ik over de belangrijkste oorzaken, die voor het niet kunnen of durven zeggen van "nee". In deze blog geef ik je tools om in te zetten in jouw ontwikkeling.
Nieuwsgierig zijn naar de psychologische en emotionele aspecten van gezondheid, helpt je in je emotionele ontwikkeling.
Hoewel er verschillende oefeningen zijn om meer in contact te komen met je gevoelens en grenzen, is één van de belangrijkste oefeningen gericht op het ontwikkelen van zelfbewustzijn en het leren herkennen van wanneer je onterecht je grenzen overschrijdt door niet "nee" te zeggen.
Dit zijn enkele oefeningen die je kunt gaan inzetten:
Identificeer je gevoelens van ongemak: Het begint met het bewust worden van de momenten wanneer je je ongemakkelijk voelt, maar toch "ja" zegt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je iets doet dat je niet wilt doen, of wanneer je toestaat dat iemand anders je grenzen overschrijdt. Let op fysieke sensaties in je lichaam, zoals spanning, een opgejaagd gevoel of vermoeidheid.
Reflecteer op waarom je "ja" zegt: Neem een moment om te overwegen waarom je geen "nee" zegt. Zijn er angsten die je tegenhouden? Heb je het gevoel dat je anderen niet wilt teleurstellen? Of ben je bang voor conflicten? Leer om je innerlijke overtuigingen en angsten te onderzoeken.
Schrijf het op: Noteer in een dagboek wanneer je jezelf hebt betrapt op het niet zeggen van "nee" en wat de situatie was. Vraag jezelf af wat er gebeurde als je "ja" zei. Wat voor effect had dat op je gevoelens en je fysieke welzijn?
Visualiseer een gezond "nee": Probeer een situatie te visualiseren waarin je in plaats van "ja" te zeggen, "nee" zegt. Hoe zou je je voelen? Wat zou er gebeuren? Wat zou er veranderen in de dynamiek van je relaties?
Oefen met kleine "nee's": Begin met kleine, niet-bedreigende situaties waarin je eenvoudig "nee" kunt zeggen. Dit kan zijn tegen een vriend of vriendin die je iets vraagt wat je liever niet wilt doen, of tegen een familielid die een verzoek doet. Het doel is om het vertrouwen te ontwikkelen om je grenzen te stellen, zonder schuldgevoel.
Onderscheid tussen gezond en ongezond "nee": Een gezonde "nee" komt niet vanuit boosheid of frustratie, maar vanuit een bewuste beslissing om je eigen behoeften te respecteren. Het is belangrijk om te leren "nee" te zeggen zonder jezelf te veroordelen of anderen te beschadigen.
Door regelmatig te oefenen met "nee" zeggen, kun je niet alleen je grenzen beter beschermen, maar ook meer in harmonie komen met je eigen behoeften en emoties.
Het leren van grenzen stellen is essentieel voor zowel je psychische als fysieke gezondheid. Wees niet te streng voor jezelf, soms is het leren 'zijn' met dat wat je voelt het belangrijkste. Als je de gevoelens laat 'zijn', creëer je ruimte en leer je de dingen vanaf een afstandje te bekijken. In deze ruimte ontstaan meer inzichten en daarmee meer mogelijkheden om van te kiezen. Succes met het oefenen van jouw nee. Liefs Larissa
Opmerkingen